2011. november 8., kedd

London történelme


London Anglia és az Egyesült Királyság fővárosa, az Európai Unió legnagyobb városi övezete, a világ egyik legnagyobb politikai és gazdasági központja.

A Tower Bridge Londonban - CC: Anirudh Koul
Igen előnyös a földrajzi fekvése, a Temze két part­ján, a tengertől körülbelül 80 kilométernyi tá­volságra helyezkedik el. A város na­gyobbik része a Temzétől északra, lassan emelkedő domborzatra épült, a déli területek a Temze síkságán vannak. Éghajlata az óceán hatása alatt áll, ki­egyenlített, a tél enyhe. Egész évben gyakori az eső, télen a köd.

A közigazgatásilag vett úgynevezett Nagy-London területe 1600 négyzetkilo­méter, lakóinak száma 7.200.000. London a nagy kiterjedésű elővárosokkal együtt 11 500 négyzetkilométer, lakóinak száma több mint tízmillió. 

         Nagyobb térképre váltás    London térképe

London több mint kétezer éves múltra tekint vissza. Alapítása a rómaiak ne­véhez fűződik, akik a Temze össze­szűkülésénél fallal körülvett várost emeltek Londinium néven, és a Temzén hidat is építettek. A VII. században a keleti szász királyság leg­fontosabb városa volt. Fejlődése a XI. századtól meggyorsult, a királyi erőd, a Tower közelében kibontako­zott a polgárváros, a City of London, amely a XVI. századtól kezdve a kereskedelem, a hajózás és a pénz­ügyi élet központja lett.

1666-ban Londont súlyos tűzvész pusztította el. Az újjáépítés után mindjobban terjesz­kedett, és elnyelte a körülötte levő településeket.

A XVII. század végén megépítik London első dokkjait, ami fejlődését to­vább növeli. A XIX. század kezde­tén lakóinak száma meghaladja az egymilliót, és száz éven keresztül a világ legnagyobb városa. A brit gaz­dasági és politikai fejlődés nyomán a XIX. század végéig London a világgazdaság irányító központja volt, politikai sú­lyát pedig növelte, hogy több száz milliós gyarmatbirodalmat kormá­nyoztak innen. Fejlődésének, gazdag­ságának a gyarmatbirodalom volt az egyik fő forrása.

A két világháború között London világ­gazdasági és világpolitikai helyzete meggyengült. A második világháború alatt súlyos veszteségeket szenve­dett. Épületállományának csaknem egyharmada megsemmisült vagy sú­lyosan megrongálódott. Nagy volt a bombatámadások polgári áldozatainak a száma is. A London feletti több hónapig tar­tó légi csatában a német légierő sú­lyos veszteségeket szenvedett.

A há­ború után London újjáépítését az úgyneve­zett Abercrombie-terv alapján haj­tották végre. Ennek célja a város zsúfoltságának feloldása volt, és szá­molt az agglomeráció növekedésé­vel is.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése