2011. december 10., szombat

London időjárása

Úgy tartja a közhiedelem, hogy Londonban vagy köd van, vagy esik az eső,  harmadik lehetőség pedig az, hogy sűrű ködben esik az eső.

Az időjárás valóban jelentősen hűvösebb és csapadékosabb mint a kontinensen. Az  óceán felöl  érkező nedves légtömegek páratartalma nagy része lecsapódik a szárazföld fölött. A napfényes órák száma Délkelet –Angliában nem éri el az évi 1500 órát sem. (Budapesten ez az érték 2200 óra körül van) A híres londoni köd oka pedig a Golf-áramlat, amely Anglia partjai közelében húzódik. A Golf-áramlat hatására a meleg levegő találkozik az óceáni hideg áramlattal és nedvességtartalma köd formájában kicsapódik. A ködösödést elősegíti az iparvidékek velejárója a füst is.
A tél általában enyhe, ritkán van tartós hótakaró. A nyár hűvösebb mint a nálunk megszokott, gyakran borús az ég és fúj a szél.
Az éves átlagos hőmérséklet körülbelül 11 C fok London belvárosában, ami több mint az Egyesült Királyságban. A leghidegebb hónap a január 3 C fokkal, a legmelegebb a július, az átlagos napi maximum hőmérséklet 22,5 fok. Időnként azonban extrém magas hőmérséklet is előfordul, 2003 augusztusában 37 fokot is mértek.
A legjobb tanács a Londonba utazóknak, hogy minden évszakban vigyünk magunkkal esőkabátot vagy esernyőt, mert szinte biztos hogy szükségünk lesz rá.
London pillanatnyi időjárása:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése