2011. december 15., csütörtök

Londoni Metró

London jelképei
A londoni metró a leggyorsabb közlekedési eszköz a városban, jól szervezett és igen kiterjedt. 400 kilométerével a világ legnagyobb metróhálózata, bár ebből csak 160 km fut a föld alatt.
A londoni metró (The Tube vagy London Underground, a metró szót nemigen használják) 11 vonalból áll és 268 megállót foglal magában. A hálózatot kilenc zónára osztották. A járatok reggel 5.30 és hajnali 01.00 között közlekednek minden nap. Nem érdemes bliccelni, a pótjegy ára 50 font, de emellett szabálysértési eljárást is indíthatnak a vétkes ellen.
Mérete miatt elsőre riasztónak tűnhet a metró használata, de a londoni metró térképe valóságos műalkotás, egyszerű, logikus és jól használható, eltévedni szinte lehetetlen. Fő vonalai sok ponton keresztezik egymást, minden vonalat más színnel jelölnek, és minden állomást feltüntetnek. Csak azt kell tudnunk melyik irányba akarunk menni. Útvonaltervező London tömegközlekedési eszközeire itt érhető el: London Metro

London metrótérképe - a kép nagyítható

 Bár még létezik hagyományos papír jegy is a metróban érdemes Oyster kártyát használnunk, ez egy chipkártyás fizetési eszköz, ami sokkal kedvezőbb a jegynél. Az Oyster kártyát megvásárolhatjuk bármelyik metróállomáson, vonatállomáson, számos újságárusnál. Pénzzel feltölteni szintén a metrómegállókban és automatákban lehet, de feltölthető bankkártyáról vagy online is. Online itt vásárolható és tölthető fel: Oyster
Az Oyster kártyát nem csak a metrón, hanem más tömegközlekedési eszközön is használhatjuk, mindenütt jelentősen olcsóbb mint a hagyományos jegy. A metróban a kártyaleolvasó mellett kell elhúzni a kártyát, ez nyitja az ajtót, kifelé menet szintén ezt kell tennünk, ekkor vonódik le az összeg. (Ha elfelejtjük kifelé menet lehúzni, a maximális útvonal lesz elszámolva.)
A metró használata 10 éven aluli gyerekek számára ingyenes. A zónáktól független metrójegy 4 fontba kerül, a fent említett Oyster kártyával viszont csak annyit fizetünk amennyit használtuk a metrót, 19 óra után és hétvégén 60% kedvezmény jár kártyás utazás esetén.
Lehetőség van úgynevezett Travelcard vételére is, amivel nem csak a metrón, hanem a buszokon, villamosokon és a londoni vasutakon is ingyenesen utazhatunk. A Travelcardot zónák szerint vásárolhatunk, ha átlépjük a zónát ismét jegyet kell vennünk.
Travelcard napi árak felnőtteknek: 1-2 zóna 8 Font, 1-4 zóna 10 Font, 1-6 zóna 15 Font.
Hetijegy: 1-2 zóna 27.60 Font, 1-4 zóna 39.40 Font, 1-6 zóna 47.60 Font.
A londoni metró a reggeli órákban meglehetősen zsúfolt (8-10 óra között), a délutáni csúcs pedig 17-19 környékén van, mégis érdemes használni, mert a felszínen a dugók miatt még nehézkesebb a közlekedés. Az állomásokhoz vezető lépcsők gyakran nem az útcákról nyílnak, hanem épületek belsejében kell keresni. De mindenhol eligazít a piros Underground felirat.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése